top of page

Výroční setkání členů APL


Ve čtvrtek 24. 9. odpoledne se uskutečnilo Výroční setkání členů Asociace lodního průmyslu (APL). V Praze na Františku všichni nastoupili na parník MARIA CROON a vydali se na okružní plavbu po Vltavě ke Karlovu mostu a dále Smíchovskou komorou proti proudu až k Modřanské komoře. Zde se parník otočil a vracel se zpět.

Setkání zahájil Petr Novotný, předseda představenstva APL. Seznámil členy se změnami ve vyhlášce o plavbě, které se chystají, a zdůraznil, že je třeba, aby se na tvorbě upravené vyhlášky APL aktivně podílela. Místopředseda APL Vladimír Toman přednesl poznatky a závěry z tiskové konference, kterou k situaci v plavbě na našich vodách svolala AMSP ČR a které se účastnil.

LODĚ NA VODĚ

Vladimír Toman představil také příští ročník výstavy LODĚ NA VODĚ, kterou APL pořádá a která se bude konat od 21. do 24. dubna 2016 v Praze na obou březích Vltavy. Pravý břeh bude mít stejně jako v loňském roce vstup zdarma, levý bude zpoplatněn. Nově bude možné na noc pravý břeh uzavřít a zajistit jeho ostrahu.

Web

Eva Skořepová, PR manažerka APL, seznámila členy s novým designem webových stránek www.aplcz.cz. Do členské sekce, kde jsou zveřejňovány termíny schůzí představenstva a valných hromad i zápisy z těchto akcí, je potřeba se zaregistrovat, následně každý člen obdrží přihlašovací údaje e-mailem.

Facebook

Od jara je v provozu také facebooková stránka – www.facebook.com/www.aplcz.cz

Ta je otevřená všem, každý zde může zveřejňovat své příspěvky.

Spolupráce APL s Českým svazem jachtingu

Na setkání vystoupil jako host Karel Bauer, předseda Českého svazu jachtingu, s nímž APL uzavřela Memorandum o spolupráci: „Český svaz jachtingu má asi 7 500 registrovaných členů přibližně ve 140 klubech. Z nich závodí asi 2 500, zbytek se věnuje jachtingu rekreačně. Velké úsilí v posledních letech věnujeme hlavně dětem, snažíme se jim vštípit jachting a vodu jako životní styl. Za poslední tři roky se počet dětí na závodech ztrojnásobil. I když 90 % trhu lodí, představují motorové čluny a mnozí si myslí, že to s jachtingem nesouvisí, tak opak je pravdou. My se bez motorových člunů neobejdeme, nemohli bychom ani trénovat ani pořádat závody. Jachtkluby jsou tudíž vašimi klienty, a také jachtaři, kteří nezávodí, ale mají pobyt na vodě rádi a někdy vymění plachetnici za motorovou jachtu. Memorandum, které jsme společně podepsali, má hlavní cíl otevřít jachtkluby i majitelům motorových lodí. Je to model, který funguje všude na světě. Majitelé motorových člunů jachting často podporují. Proto jsme pro absolutní uvolnění plavby pro motorové čluny. Nechceme žádné omezování. Jachtařům na vodě motorové čluny nevadí, mohou je obtěžovat jen neukáznění řidiči. S APL spolupracujeme i na legislativní bázi a doufám, že se nám náš společný cíl podaří naplnit,“ uvedl Karel Bauer.

Dotace z Evropské unie

Místopředseda APL Jan Wolf, který se evropskými dotacemi dlouho zabývá, zjistil, že skoro všechny dotace dosud končily tam, kde začínala voda. Řešením by mohla být spolupráce s firmou ANYLOPEX. Pavel Sehnal z této firmy, který se věnuje také námořnímu jachtingu a windsurfingu, umí s dotacemi pracovat a je ochoten pomoci: „Na každém ministerstvu vám řeknou, že rekreace a s ní související činnost podporována není, ale občas lze najít některé aktivity, které podpořit lze. Jedná se o zajímavý blok peněz, neboť jsme na začátku období 2014–20, pro které je připraveno 25 miliard EUR. Pro členy APL by mohly být zajímavé dva dotační tituly – Program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost a Programem životního prostředí. Aktuálně je možné podporovat záležitosti krajinářské, malé vodní nádrže, případně revitalizace cest, nakládání s odpady, ochrana ovzduší a vody – to je, co se týká životního prostředí, v oblasti inovací je to nákup strojů a techniky pro mladé začínající podnikatele. Zajímavý je také program Marketing – který je již vyhlášený, přihlášky jsou do konce listopadu a můžete dostat až 50 % na účast na zahraničních výstavách,“ doporučil.

V závěrečné diskuzi se hovořilo zejména o dopadech vyhlášky, která uvolnila plavbu motorových člunů, o jejích kladech a záporech, o tom, co je třeba upravit a jakým způsobem. Dále o příštím ročníku výstavy LODĚ NA VODĚ, o možnostech využití obou břehů a za jakých podmínek. Také o možnosti pořádání výstavy na podzim a případně v jakém termínu.

Účastníci během setkání podepisovali také petici na ochranu Orlické přehrady, kde je vzhledem k velmi nízkému stavu vody situace pro rekreační lodě a mariny kritická.

Více fotgrafií najdete v galerii.

Seznam účastníků

Představenstvo

MARINE s.r.o. Petr Novotný

ČLD-Charter Vladimír Toman

SEAWOLF Jan Wolf

Yacht Service Oldřich Straka

Jiří Krupka Jiří Krupka

Členové

BEL, spol.s.r.o. Pavel Bečvařík + Holanová

Bestadventure s.r.o. Aneta Šinoglová

Boatcentrum Ivan Lid

Boatpark s.r.o. Pavel Lichtág

Boatservice Pavel Klimeš

FAS yachting Libor Záruba

Flyboard.cz Vladimír Červený

KWS Jeník + Jeníková

Levanter s.r.o. Radomír Rusek

Lodě Horáček Jan Horáček

Loděnice Vltava Petr Kožený

O.A.K. s.r.o. Jiří Fexa + Fexa L.

Promat Praha Pavel Januš

Promoto Vladimír Janouš

Rusiňák, s.r.o. Miroslav Rusiňák + Medřická

S-nautic Slavoj Kvíz

TPS Centrum Pavel Stejskal

Yachtcharter Jiří Zindulka

Yachtservis Jan Jeníček

Hosté

Anylopex Pavel Sehnal

Český svaz jachtingu Karel Bauer

  • Google+ Long Shadow
  • Facebook Long Shadow
  • LinkedIn Long Shadow
  • Twitter Long Shadow
bottom of page