top of page

Nedělej vlny

Setkání majitelů lodí s příslušníky Policie ČR a Státní plavební správy proběhlo na konci června na dvou vodních nádržích v České republice – na Orlíku a Těrlicku – v rámci společného projektu prevence „Nedělej vlny“.

Zájem o akci na Orlíku, kde byla předvedena plavba na motorovém člunu a vodním skútru a kde se vůdci plavidel učili, jak omezit vlnobití u břehu, záporně ovlivnilo chladnější počasí. Od roku 2012 malých rekreačních plavidel a vůdců plavidel neustále přibývá, a tak je osvěta nutná.

Akce se zúčastnila také ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová a ředitel služby pořádkové policie z policejního prezidia Martin Hrinko. Zájemcům dnesvysvětlili rozdíly mezi třemi způsoby plavby. Šlo o takzvaný výtlačný režim plavby, plavbu v přechodovém režimu a v kluzu. „Právní předpisy ukládají vůdcům plavidel na rozlehlých vodních nádržích, aby 50 metrů od břehu dodržovali výtlačný režim, takže je důležité, aby každý věděl, co to znamená. V tomto režimu prakticky nevzniká záďová vlna. Zjednodušeně řečeno je to pomalý režim, při kterém čára ponoru plujícího plavidla je stejná jako čára ponoru stojícího plavidla,“ řekla Němcová. Nejproblematičtější je podle ní přechodový režim, při něm není rychlost vysoká, ale vlna bývá obrovská.

Na jihu Čech roste zájem o Vltavskou vodní cestu. Díky loni otevřené plavební komoře na Hněvkovickém jezu u Týna nad Vltavou se meziročně více než zdvojnásobil pohyb plavidel na vodní cestě České Budějovice – Týn. Loni od května do října po ní proplulo 6 253 plavidel, 24 854 lidí.

  • Google+ Long Shadow
  • Facebook Long Shadow
  • LinkedIn Long Shadow
  • Twitter Long Shadow
bottom of page